Wim Caljouw was een van de deelnemers van de Poelencursus Boomkikker van VALA: ‘Het was interessant en leerzaam en ik ben nu enthousiast met het beheer van mijn eigen poel aan de gang. Ook sta ik nu op de lijst voor nog meer cursussen.’
Toen Wim Caljouw (67) in 2017 met pensioen ging, koos hij samen met zijn vrouw de Achterhoek als nieuwe woonomgeving. De geboren Zeeuwen kwamen, na jaren voornamelijk in het buitenland werken, in Vorden terecht. Hun nieuwe woning stond op een perceel van 2.000 m². Vanwege achterstallig landschapsonderhoud kwam Wim in contact met ’t Onderholt en vervolgens met VALA.
Binnen en buiten
Wim heeft sinds een jaar een vijver van 100m², zodoende was hij geïnteresseerd in de Poelencursus Boomkikker van VALA. ‘Ik wilde graag diertjes in mijn natuurvijver en was op zoek naar kikkervisjes om het proces te versnellen’, vertelt de natuurliefhebber. Jan Stronks, ecoloog van VALA en al sinds 1988 betrokken bij het boomkikkeronderzoek in de Achterhoek, verzorgde de cursus in Mariënvelde. ‘Eerst hadden we een presentatie met fraaie foto’s en vervolgens ruim de gelegenheid om vragen te stellen. Daarna gingen we het veld in voor een aardige wandeling. Dat stukje binnen en buiten vond ik een leuke combinatie. We bezochten een aantal poelen in de omgeving en bespraken samen wat een poel geschikt maakt voor de boomkikker en welke beheer- of inrichtingsmaatregelen zinvol zijn. En we hebben ook daadwerkelijk boomkikkers gezien’, vertelt Wim.
Inburgering
‘Zo kun je op een eenvoudige manier kennis beschikbaar maken voor mensen die geïnteresseerd zijn. En de deelnemers aan de cursus waren zeker geïnteresseerd’, blikt Wim terug. ‘Mijn interesse in de natuur heeft me, naast mijn vrijwilligerswerk, ook goed geholpen om in te burgeren. Zo’n cursus is een leuke ongedwongen manier om mensen te leren kennen. Ik heb me in elk geval op de lijst laten zetten voor nog meer cursussen’, vertelt de nieuwkomer in de Achterhoek.
IJsvogeltje
Inmiddels heeft Wim stekelbaarsjes en vorentjes in zijn natuurvijver uitgezet. Toen hij onlangs een kijkje nam, zag hij geen enkel visje meer in de vijver. Hadden de reigers dan toch toegeslagen op een onbewaakt moment? ‘Toen ik beter keek, zag ik een ijsvogeltje. Het ijsvogeltje had alles opgegeten, maar dat kon ik ‘m toch echt niet kwalijk nemen. Binnenkort maar eens uitzoeken hoe ik nestgelegenheid voor het ijsvogeltjes in mijn natuurlijke tuin kan creëren. Zo ben ik steeds bezig met het verbeteren van de leefomgeving van mijn natuurvijver. Als we willen dat de natuur behouden blijft, zullen we zelf wat moeten doen’, besluit Wim.
Lees meer over de inhoud van de afgelopen cursus.