Johan Anneveldt in Halle neemt al jaren deel aan particulier natuurbeheer en sinds enige jaren ook aan het ANLb. Met veel enthousiasme heeft hij de afgelopen 15 jaar zijn erf en perceel omgetoverd tot een eldorado voor alles wat groeit, bloeit, vliegt en beweegt. Hij spotte dit jaar onder andere de steen- en kerkuil, de patrijs en de boomkikker op zijn terrein.
Ook reeën, steenmarters en sporen van een das heeft hij gesignaleerd op zijn perceel. De buizerd en de sperwer zijn sinds enige jaren hier ook van de partij. Dit leidt volgens hem tot een fascinerend spel, maar ook tot een teruggang van de weidevogels in zijn directe omgeving.
Op uw erf zijn heel veel doelsoorten te vinden? Hoeveel jaren is hier overheen gegaan?
‘’Wij zijn hier 32 jaar geleden komen wonen op een huisperceel van 3000 m2 grond. Via ruilverkaveling en grondaankoop is het perceel uitgebreid tot bijna 5 hectare. Zo’n 15 jaar geleden zijn we gestart met het inrichten van dit terrein door deel te nemen aan verschillende vormen van natuurbeheer. Zo konden we met subsidie meidoornhagen, struweelranden en solaire bomen planten. Ook hebben we een kikkerpoel laten aanleggen. Deze maatregelen hebben uiteindelijk bijgedragen aan meer diversiteit in onze directe omgeving.’’
Voor het huis heeft u een perceel met akkerranden ingezaaid. Wat is hier uw ervaring mee?

‘’Dit pakket hebben we dit jaar voor het eerst. Deze bloemenpracht heeft ons heel erg blij gemaakt. We hebben veel meer vogels en vlinders gespot dan in voorgaande jaren. En voor het eerst in de 32 jaar dat wij hier wonen hebben we patrijzen gezien. We hebben 8 koppels geteld die gemiddeld 6 tot 8 jongen hadden per stel. Ook de fazant struinde dit jaar over ons perceel. Eleanor Merx van Dier & Diensten heeft afgelopen zomer voor ons de dieren op het perceel geïnventariseerd en zag hier onder andere de groene specht, grote bonte specht, sperwer, torenvalk, boomvalk, kerkuil, buizerd, raaf, geelgors, putter, graspieper, fazant en patrijs. Zij zorgt er ook voor dat hier iedere zomer brilschapen en geiten grazen in onze percelen’’.
Wat wilt u andere potentiële deelnemers aan ANLb als advies mee willen geven?
‘’Het aanleggen van akkerranden vraag wel de nodige aandacht. Dat geldt trouwens ook voor het onderhoud van andere landschapselementen op terrein. Het zaaien van akkerranden moet op tijd gebeuren. Wij hebben eerst de grond gefreesd en geploegd en daarna door de loonwerker laten inzaaien. Aangezien de zaden van verschillende afmetingen zijn raad ik aan het mengsel te mengen met scherp zand dat nog iets vochtig is. Hierdoor krijg je een beter zaaibeeld’’.
Wat maakt u trots?
Eigenlijk met alles wat er nu groeit, bloeit, vliegt en beweegt op ons terrein. Van de boomkikker tot de kerkuil. De kerkuil heeft hier zijn vaste broedplek en heeft op deze locatie vanaf de registratie rond 1986 het grootste nest in onze regio met 8 jongen grootgebracht. Ook de reeën met kalfjes zijn zo bijzonder en als ik deze in ons natuurgebied zie, kan ik alleen nog maar genieten”.





