Op 1 januari 2023 moet het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) ingaan. Naast inkomenssteun voor agrariërs maakt het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) ook onderdeel uit van het nieuwe GLB.
De onderhandelingen over het nieuwe GLB zijn nog altijd aan de gang. Wel worden de contouren van het nieuwe beleid langzaam duidelijk. Als alles volgens planning verloopt, biedt Nederland voor 1 januari 2022 haar landelijke invulling van het GLB aan aan Brussel. Aan de hand daarvan kunnen ook voor het ANLb vanaf 2023 verdere stappen worden gezet.
Verdeling landbouwbudget
Een belangrijk deel van het GLB-budget is nu gereserveerd voor inkomenssteun (pijler 1). Een ander deel is voor plattelandsbeleid waaronder ook het ANLb valt (pijler 2). Voor 2023 is het voorstel de verdeling tussen pijler 1 en 2 aan te passen, waardoor er minder geld is voor directe inkomenssteun en meer geld voor plattelandsbeleid.
Goede Landbouw- en Milieu Conditie (GLMC)
Vanuit Brussel worden naar alle verwachting meer eisen gesteld aan de basispremie (inkomenssteun). Deze eisen noemt men ‘conditionaliteiten’. Dit zijn eisen om te voldoen aan een ‘goede landbouw- en milieuconditie (GLMC)’. De uitwerking van deze GLMC-eisen is nog niet afgerond. Gedacht wordt aan: behoud van een percentage blijvend grasland, behoud van natte en veengronden, vruchtwisseling, geen onbedekte grond (vanggewas), etc.
Nieuw is dat het hebben van landschapselementen gewaardeerd lijkt te gaan worden in pijler 1. Welke invloed dit heeft op landschapselementen met een ANLb beheercontract is helaas nog onbekend.
Ecoregelingen
Bovenop de basispremie (pijler 1) kunnen agrariërs een plus ontvangen door te kiezen voor ecoregelingen. Deze regeling is vrijwillig. Het budget voor deze regeling is nog onderdeel van de onderhandelingen. Door Europa is een reeks mogelijke ecoregelingen benoemd: klimaat (koolstofboeren), biodiversiteit, dierwelzijn en precisielandbouw. De landelijke uitwerking in concrete maatregelen moet voor 1 januari 2022 duidelijk zijn.
ANLb
Ook het ANLb valt onder het GLB (pijler 2). Zoals het er nu naar uit ziet, blijft het budget voor VALA gelijk. Gesprekken over de daadwerkelijke hoogte van het budget zullen wij begin 2022 met de provincie Gelderland voeren. Met het starten van de nieuwe ANLb-periode in 2023 houden wij ook alle beheervergoedingen tegen het licht.
Naast het doel om een goed leefgebied voor soorten te realiseren (biodiversiteitsdoel), wordt het ANLb verbreed met doelen op het gebied van bodem & water en klimaat. Hoe dit in de praktijk zal uitwerken is nog niet bekend.
Helaas wordt in de loop van 2022 pas echt duidelijk welke voorwaarden er gelden, welke tarieven wij kunnen hanteren en daarmee welk beheer verlengd kan worden. Zodra wij meer weten over het ANLb vanaf 2023 melden wij dit.