
In 2014 en 2015 zijn een aantal doelsoorten geselecteerd ter voorbereidingen van het ANLb in de Achterhoek. De kleine parelmoervlinder ontbrak toen als doelsoort van kruidenrijke akkers en akkerranden, aangezien deze soort als “te hoog gegrepen” werd gekwalificeerd. Tot onze grote verbazing blijkt dat de kleine parelmoervlinder de afgelopen twee jaar, vooral in 2019, in vele kruidenrijke akkers en akkerranden in de Achterhoek is gesignaleerd.
Ook in de natuurakkers van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Geldersch Landschap zijn ze gezien. In 2017 heeft de kleine parelmoervlinder zich gevestigd in de natuurakkers van Natuurmonumenten rond het Montferland. Daar zijn toen enkele vlinders, onder andere parend, gezien. Vermoedelijk heeft de kleine parelmoervlinder de afgelopen twee jaar geprofiteerd van de warme zomers en het aanbod aan geschikte akkers en kon zich daardoor flink uitbreiden. Of de soort hier stand kan houden ook in koelere zomers zal de toekomst uitwijzen.
Akkerrand gedeeltelijk laten staan

Het akkerviooltje, de waardplant van de kleine parelmoervlinder (foto: Jan Stronks)
De kleine parelmoervlinder heeft het akkerviooltje als waardplant. Dat wil zeggen dat de rupsen deze plant eten en ervan afhankelijk zijn. In de meeste ANLb kruidenrijke akkers is dit karakteristieke akkerkruid te vinden, in tegenstelling tot de akkers in de gangbare landbouw. De vlinder kan wel 4 generaties per jaar hebben en vliegt vanaf eind maart tot eind oktober. De soort overwintert als halfvolgroeide rups onder in de vegetatie. Hierdoor is de kleine parelmoervlinder erg kwetsbaar in het agrarisch natuurbeheer. Immers in het voorjaar worden de akkers met zomergraan en de akkerranden geploegd en opnieuw ingezaaid met als gevolg dat de rupsen dit niet overleven. Voor de overleving is het daarom belangrijk dat akkerranden in het voorjaar deels onbewerkt blijven en dus niet opnieuw ingezaaid worden. Ook is het aan te bevelen een deel van de akker braak te laten liggen. Beide maatregelen zullen ook vele andere insecten die op en rond de akker leven meer kansen geven.

