De agrarische natuurvereniging ’t Onderholt organiseert op donderdag 28 maart een film- en informatieavond over Bodemboeren bij Hotel Bakker in Vorden. In deze Nederlandse documentaire draait het om de bodem. Vijf boeren doken de bodem in en vertellen hun verhaal over duurzaam bodembeheer.

Je realiseert je niet vaak dat de bodem waarop je staat van levensbelang is. Logisch, want zo op het eerste gezicht is er ook niet veel te zien. Toch vergeten we dat het onder de grond waarop we lopen krioelt van leven. Of misschien kunnen we beter zeggen dat het krioelde van het leven. Door de jaren heen is de bodemkwaliteit verslechterd. Dit kan op den duur tot grote problemen leiden op het gebied van voedselveiligheid, waterkwaliteit en biodiversiteit. Het vormt een bedreiging voor de kwaliteit van ons leven. Het is nu belangrijk om er alles aan te doen om onze bodem in goede conditie te houden. Maar wat kunnen wij er aan doen en hoe kan het anders in de praktijk?
Inspirerende film over bodemboeren
Om op deze prangende vragen antwoord te geven vertonen wij de documentaire Bodemboeren. Een Nederlandse documentaire van 40 minuten die ons met beide benen op de grond zet! Deze film heeft is onderscheiden met meerdere prijzen.
Vijf eigenwijze Nederlandse boeren doken met een kleine filmploeg letterlijk hun bodem in en vertellen waarom en hoe zij voortdurend experimenteren en de bodem te observeren om die duurzamer te beheren. Samen verzetten zij de bakens tot een grondig ‘nieuw bodemverhaal’.
Daarin is duurzame voedselproductie meer dan verliezen compenseren en bedreigingen afwenden. Met oude, soms vergeten, en nieuwe, soms verrassende kennis bouwen zij pro-actief aan hun natuurlijke kapitaal: een bruisend bodemleven met voldoende lucht, water, koolstof en mineralen.
Bodemboeren kwam er omdat er ‘in het veld’ inspirerende voorbeelden te vinden zijn van individuele boeren, die extra werk maken van het beheer van hun bodem: de basis voor het productievermogen van hun bedrijf. Hun verhalen zijn van grote waarde voor de hele agrarische sector. De film is geproduceerd In 2015, het mondiale Jaar van de Bodem.
Experimenteren in de praktijk
De visie die deze boeren al doende ontwikkelen, hun concrete aanpak en resultaten zijn direct relevant voor hun collega’s en talloze andere spelers in de voedselproductie. Ook de manieren waarop zij in de praktijk experimenteren en observeren zijn interessant voor de kennisontwikkeling op het terrein van landbouw en voedsel. Bovendien is het voor de transitie naar een duurzaam voedselsysteem van wezenlijk belang dat consumenten hun inzicht kunnen vergroten in de herkomst van hun voedsel en de impact van de productie daarvan.
De gefilmde boeren en hun collega-koplopers leveren weliswaar uiteenlopende producten, maar de levende bodem waaruit die afkomstig zijn functioneert overal volgens dezelfde principes.
Meer informatie
Eén van de makers van de film Fransjan de Waard zal deze film presenteren, waarna er volop gelegenheid is voor discussie.
Belangstellenden zijn van harte welkom:
Datum: donderdag 28 maart 2019
Locatie: Hotel Bakker, Dorpsstraat 24, Vorden
Ontvangst: 19:45 uur – start 20.00 uur
Deze filmavond is ook vrij toegankelijk voor niet leden.