Sinds half mei is Anne Stortelder de nieuwe projectleider ANLb bij de VALA. Met haar achtergrond als adviseur bij een groen adviesbureau en als beleidsmedewerker bij de gemeente Lochem heeft ze nu de stap gemaakt naar agrarisch natuurbeheer. In dit interview maken we kennis met haar en vertelt ze over haar visie op ANLb voor de toekomst in de Achterhoek.

Wie is Anne Stortelder?
‘’Sinds mei 2020 ben ik werkzaam voor de VALA. Ik woon met mijn gezin, man en drie kinderen in Lichtenvoorde. Ik ben geboren en getogen in de Achterhoek en heb altijd interesse gehad in natuur en landschap.
Wat is jouw achtergrond?
‘’De afgelopen 13 jaar heb ik met veel plezier gewerkt als beleidsmedewerker natuur en landschap bij de gemeente Lochem. Hier heb ik vooral werkzaamheden verricht die direct met het buitengebied te maken hadden: Van het toetsen van vergunningen voor het realiseren van nieuwe natuur of landschapselementen, subsidie toekennen voor mooie landschapsplannen tot het adviseren over flora en fauna of bij nieuwbouwplannen voor wijken, infrastructuur en rood-voor-rood plannen. In deze functie heb samengewerkt met veel partijen die opereren in het buitengebied. Van burgers, boeren en bestuurders tot medewerkers van waterschappen en partijen als natuurmonumenten. Vanuit deze achtergrond kende ik de VALA al redelijk goed’’.
Waarom ben je deze uitdaging aangegaan?
‘’Zoals ik al aangaf kwam ik de VALA met enige regelmaat tegen. Ik heb het altijd als een waardevolle organisatie voor het behoud en de versterking van het Achterhoekse landschap en de biodiversiteit gezien. De vacature voor projectleider ANLb was voor mij dé kans om mijn steentje bij te dragen aan de VALA. Het mooie vind ik het directe resultaat; je spreekt met deelnemers af wat er komende jaren moet gebeuren om de biodiversiteit direct te versterken, en ga je samen doen. Als projectleider ANLb ben ik in eerste instantie verantwoordelijk voor de uitvoering van deze regeling in het VALA-gebied’’.
Hoe heb je de eerste weken ervaren?
‘’De eerste weken heb ik mij verdiept in de structuur van de VALA, de regeling en al zijn voorwaarden. Daarnaast heb ik kennis gemaakt met de medewerkers en ben ik het veld in geweest met schouwen. Ik ben op een heel goed moment gestart: We zijn nu bezig met een nieuwe gebiedsaanvraag. De voorintekening is net gesloten. Alle verzamelende informatie wordt gebundeld tot één aanvraag. De komende weken vindt de ecologische beoordeling plaats. Verder bekijken we of alle wensen passen binnen het budget. Deze aanvraag moet eind juli bij de provincie ingediend worden. Een mooie opdracht om mee te starten voor mij en het ANLb goed te leren kennen’’.
Waar liggen de ambities voor de komende jaren?
‘’Naast het verder verbeteren van de jaarlijkse cyclus van gebiedsaanvraag, uitvoering, uitbetaling en controle, moeten we ook nadenken welke accenten we gaan zetten in de nieuwe periode na 2021. Nog niet alles is duidelijk. De komende tijd gaan we als VALA deze puzzel leggen. Samen zoeken we naar een optimale mix waarin de biodiversiteit wordt versterkt en tegelijkertijd prima boeren en wonen is in het agrarisch cultuurlandschap’’.
Wat is jouw rol daarin?
‘’Het is nog even afwachten hoe het GLB vanuit Brussel vorm krijgt. Ik ben ervan overtuigd dat we moeten werken aan verbindingen, kleinschalige netwerken. We kunnen nog meer bereiken als we afstemming en aansluiting zoeken bij lopende initiatieven in het agrarisch gebied van de Achterhoek, van bijvoorbeeld het waterschap, provincie, gemeente of andere terreinbeheerders. Zo leveren we samen een bijdrage aan een robuust en divers landschap. Dit kan door slim en logisch landschapselementen, randenbeheer en kruidenrijk grasland met elkaar te verbinden. Leg bijvoorbeeld naast een waterschapsloot een extra rand met kruidenrijk grasland aan, waardoor er een groter aangesloten areaal ontstaat. Zo ontstaan er groene slingers door het landschap die zorgen voor meer biodiversiteit, dekking en rust. Daarbij is het van belang dat voor de grondeigenaar er nette vergoedingen tegenover staan, en zij in de toekomst ook met deze elementen kunnen werken. Door ontwikkelingen vanuit de zuivelketen (PlanetProof) en Natuurinclusieve landbouw goed te volgen, wil ik kansen voor biodiversiteit benutting in combinatie met ANLb.
Waar staat de VALA over 5 jaar?
VALA gaat een steeds grotere rol spelen in het gebied en is nu al een serieuze gesprekspartner voor overheden. De coördinatoren beschikken over ontzettend veel kennis van het gebied en goed landschapsbeheer, waardoor zij bijvoorbeeld ook gemeenten kunnen adviseren bij biodiversiteitsplannen. Het is nu belangrijk om de organisatie verder te professionaliseren, om klaar te zijn voor toekomstige opgaven vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Wij moeten laten zien waar we aan werken door resultaten en voorbeelden uit de praktijk breed te communiceren in de regio. Ook hier ligt voor mij een mooie taak de komende tijd’’.