GLB Pilot Moderne Kringlooplandbouw
In deze pilot in de Achterhoek willen we een methode ontwikkelen en toepassen waarbij door samenwerking tussen melkveehouders en akkerbouwers een duurzaam gebiedsgericht bodembeheer ontstaat. Deze pilot richt zich op de zandgebieden – en meer specifiek de grondwaterbeschermingsgebieden – in Nederland. De basis van de pilot is een gebiedsgericht en daarmee bedrijfsoverstijgend integraal teelt- en bemestingsplan.
Het project
In het GLB-project Moderne kringlooplandbouw met een nieuw gebiedsgericht gemengd bedrijf maken we de kansen voor structurele samenwerking tussen akkerbouwers en melkveehouders inzichtelijk voor:
- het verdienvermogen van de bedrijven zelf, en
- de effecten hiervan op de omgeving.
Dit doen we vanuit de overtuiging dat boeren door een goede inzet van de bodem, mest en een divers bouwplan uiteindelijk meer kunnen bereiken.
Drie pilots in de Achterhoek
In drie verschillende pilots in drie gebieden verkennen we hoe we concreet invulling kunnen geven aan een Achterhoeks bouwplan, waarbij voor iedereen winst te behalen is. Een bouwplan dat op een vernieuwende – moderne – manier de kringlopen sluit door gebiedsgericht – dus bedrijfsgrensoverstijgend – te werken.
Dit project laat zien wat het effect is van deze samenwerking op gebiedsniveau, het efficiënt gebruik van de nutriënten en het economische perspectief voor de agrarisch ondernemers.
Uitvoering
Bij de uitvoering is aandacht voor:
- Het opstellen van een gezamenlijk bouwplan waarbij elke deelnemer zelf bepaalt met welk onderdeel van dit potentiële bouwplan hij concreet aan de slag wil. Dit voor zowel het seizoen 2022 als ook 2023.
- Het beter benutten van de mest.
- Het verbeteren van de bodemkwaliteit, de impact hiervan op de omgeving en de benutting van de nutriënten: van mestbeleid naar bodembeleid.
- Het verdienvermogen van de bedrijven in het gebied houden. Lokale productie, benutting afvalstromen en intensivering van langdurige relaties tussen akkerbouwers en melkveehouders.
- Het meten van de resultaten van de deelnemende percelen. Het gaat om de N90 meting, het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, biodiversiteitsmonitor en bodemconditiescore.
- Het in beeld brengen van de succes- en faalfactoren van de huidige samenwerking en het communiceren van knelpunten van de huidige regelgeving naar LNV.
Drie fasen van samenwerking
De drie fasen van samenwerking in het project:
- Methodiek ontwikkelen om de gebiedsgerichte samenwerking vorm te geven.
- Gebiedsplannen opstellen en toetsen van praktijkmaatregelen in drie uitwerkingsgebieden verspreid over de Achterhoek.
- Resultaten delen tussen de uitwerkingsgebieden onderling, maar ook actief met de omliggende bedrijven per gebied.
Pilotgebieden
Zowel melkveehouders als akkerbouwers in de Achterhoek zien kansen voor kringlooplandbouw en willen actief verkennen welke mogelijkheden er zijn om op gebiedsniveau de kringlopen te sluiten. In twee gebieden is een pilot gestart, waarin respectievelijk twee en vier ondernemers samen de mogelijkheden verkennen om het bouwplan ten dienste van elkaar en gericht op het verbeteren van de bodem vorm te geven. In twee andere gebieden zijn we nog in gesprek met ondernemers om een pilot te starten. Bij een van deze pilots staat ook de verwerking van mest, het mestsscheiden en effectief toepassen op bouwgrond centraal. In een andere pilot is de teelt van gewasssen in de grondwaterbeschermings- gebieden passend binnen de beoogde veranderingen in het 7de NAP een uitdaging.
Gerelateerde nieuwsberichten
GLB-pilot moderne kringlooplandbouw
In deze nieuwe pilot in de Achterhoek willen we een methode ontwikkelen en toepassen waarbij door samenwerking tussen melkveehouders en akkerbouwers een duurzaam gebiedsgericht bodembeheer ontstaat.
Demo met veldbonen
Melkveehouder Bert Wissels werkt samen met akkerbouwer Theo Zweverink. Theo teelt voor Bert veldbonen. Op 18 augustus vond een demo plaats.
Af land verwerken van graan
Het direct verwerken van een rustgewas van akkerbouwers richting veehouders is een veel besproken samenwerkingsoptie. In het kader van de GLB-pilot nam het bedrijf van Bosschers granen af die door firma Westerveld gemalen en gebagd werden.
Deelnemende organisaties
Dit project wordt gefinancierd door:

