Kenmerkende soorten
De Achterhoek kent veel planten en diersoorten die kenmerkend zijn voor onze regio. Sommige soorten komen buiten de Achterhoek zelfs maar beperkt voor in de rest van Nederland!
Van een aantal soorten waarvoor de VALA zich via het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) inzet zijn door diverse organisaties interessante brochures gemaakt. Aanvullend heeft VALA een doelsoortengids uitgebracht. Een uitnodigende gids waarin tien bijzondere soorten uit de Achterhoek zijn uitgelicht.

Amfibieën
De VALA heeft een drietal handzame informatieboekjes ontwikkeld over de amfibieën; boomkikker, knoflookpad en kamsalamander. Per boekje vind je antwoord op de volgende vragen: Waaraan herken je de amfibie? In welk gebied is het soort te vinden? Wat is een optimale leefomgeving en welke maatregelen kun je nemen om een optimale leefomgeving te creëren. Download hieronder de informatieboekjes:

Patrijs
Vogelbescherming Nederland heeft diverse factsheets en een leidraad opgesteld met informatie waar en hoe deze vogelsoort leeft en welk beheer goed is voor de patrijs. Daarnaast heeft VALA een folder gemaakt voor bewoners van de patrijzenfocusgebieden in de Achterhoek.
Stichting Landschapsbeheer Gelderland stelt in opdracht van VALA jaarlijks een evaluatierapport op met de resultaten van de patrijzentellingen en diverse adviezen en aanbevelingen waar VALA mee aan de slag gaat. Download hieronder het evaluatierapport:
- Evaluatie 2022 patrijzenmonitoring
- Evaluatie 2020 patrijzenmonitoring
- Evaluatie 2019 patrijzenmonitoring
- Evaluatie 2018 patrijzenmonitoring
Geelgors
Deze factsheet van Vogelbescherming Nederland geeft aan waar en hoe deze vogelsoort leeft en welk beheer goed is voor de geelgors.
Kwartelkoning
Vogelbescherming Nederland en de VBNE hebben deze brochure uitgegeven met veel achtergrond informatie over deze schuwe soort. In de Achterhoek komt deze soort alleen voor in de uiterwaarden langs de IJssel.
Steenuil
Deze informatieve brochure van STONE geeft inzicht in het leefgebied van de steenuil en hoe u uw erf zo kunt inrichten dat de steenuil zich er goed thuis voelt. Daarnaast heeft STONE nog een compacte Erfwijzer opgesteld met bruikbare tips en adviezen.
Zo kunt u verdrinking voorkomen door een steenuilveilige drinkbak te gebruiken. En uiteraard kunt u een steenuilenkast plaatsen. Beiden zijn in de webshop van Vogelbescherming Nederland te bestel
Torenvalk
Je kan de torenvalk heel makkelijk helpen door een nestkast op te hangen. In deze flyer geeft VALA aan hoe je aan een nestkast kunt komen en hoe deze te plaatsen.