De patrijs is een echte icoonsoort van het Achterhoekse landschap en één van de doelsoorten van het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) bij VALA. We zetten ons in om deze soort te behouden en de aantallen te laten toenemen. De patrijs is een goede graadmeter: wanneer het goed gaat met de patrijs, gaat het vaak ook goed met andere dieren en planten.
De VALA gaat zich bij het patrijzenbeheer meer focussen op de geschikte gebieden. Dit zijn 11 gebieden in de Achterhoek waar de patrijs nog in behoorlijke aantallen voorkomen en waar het huidige landschap en grondgebruik kansen bieden. Het doel is om deze focusgebieden optimaal in te richten en te beheren. Dit betekent dat er in alle seizoenen voldoende voedsel en dekking voor de patrijs en de kuikens moet zijn. De gebieden kennen bij voorkeur een verscheidenheid aan gewassen, veel lijnvormige landschapselementen zoals kruidenrijke bermen, akkerranden en hagen en daarnaast maatregelen zoals keverbanken, bloemblokken, wintervoedselakkers en insectenrijk grasland.
Na de zomer gaan we aan de slag met het opstellen van een informatieve folder voor alle bewoners binnen focusgebieden voor de patrijs. We hopen daarmee dat zichtwaarnemingen vaker gedeeld worden, maar vooral dat bewoners op hun eigen perceel maatregelen ten gunste van de patrijs willen nemen.
Weidevogeldrone helpt ook akkervogels

Sinds dit jaar hebben we een eigen weidevogeldrone die beschikt over een warmtebeeldcamera en een gewone HD-camera. Vrijwilligers kunnen gebruik maken van de drone als extra paar (infrarode) ogen om weidevogelnesten te vinden en nog niet vliegvlugge pullen in percelen waar de rustperiode afloopt en de boer wil weten of hij kan maaien.
Het mooie is dat we de drone ook heel goed kunnen inzetten ten behoeve van de patrijs. Patrijzennesten zijn vaak goed verstopt in ruigtes. Wanneer er een vermoeden is van een patrijzennest op een perceel dat de boer wil gaan bewerken, dan is de drone een prima hulpmiddel om dat in beeld te krijgen en het beheer aan te passen. In de praktijk blijkt het soms best lastig om met de drone het onderscheid tussen een fazanten en een patrijzennest te zien, maar ook dan zijn we blij als we een nest hebben kunnen beschermen.
De kracht van de drone komt ook tot uiting bij de beheermonitoring. De grootte van gezinnen met kuikens is eenvoudig inzichtelijk te krijgen, ook al lopen zij door hoge vegetatie zoals een graanveld. Ook in de winter, bij het zoeken naar kluchten in de ongeoogste akkerranden, kan de drone goed ingezet worden. Het afzetten van de grootte van de gezinnen tegen de grootte van de kluchten geeft ons informatie over de kuikenoverleving en daarmee de reproductie van de patrijs in een specifiek gebied.