
In zes regio’s in de Achterhoek zijn in 2019 meer patrijzen geteld dan in het jaar 2018. Ook de dichtheden zijn in de betreffende gebieden gestegen. Deze positieve resultaten zijn een stimulans om ons in te blijven zetten voor een optimale leefomgeving van de patrijs.
De afgelopen jaren twee jaar zijn de tellingen verricht door opgeleide vrijwilligers door Sovon in de regio’s Berkelland, Sinderen, Wehl, Vorden en Montferland. In 2019 is ook gestart met het tellen in de regio Steenderen. Alle resultaten van deze tellingen zijn te vinden in het ‘Evaluatierapport patrijzenmonitoring 2019.’
Uit de onderstaande tabel uit het rapport is duidelijk een stijgende lijn van het aantal patrijzen waar te nemen in de regio Achterhoek. Wehl springt eruit met een hoge dichtheid, dit wordt vooral veroorzaakt door het geringe aantal telgebieden en dus een beperkte getelde oppervlakte. Over het algemeen zijn de dichtheden nog erg laag, bij goede patrijzengebieden is de richtlijn 5 paar per 100 hectare.

Focus op maatregelen in regio met patrijzen
Naast het waarnemen van broedparen in de regio is naderhand ook geanalyseerd in hoeverre de genomen ANLb maatregelen in een bepaalde regio hebben geleid tot territoria van de patrijs in het betreffende gebied. Hiervoor is een bufferzone van 500 meter rondom de telgebieden van de patrijs gelegd en is de oppervlakte berekend van de samengevoegde telgebieden per regio. Doordat de gebieden groot zijn en niet gefilterd op bebouwing komen de percentages laag uit, maar ze geven wel een beeld van de verschillen tussen de regio’s. Daarnaast geeft deze informatie een beeld af waaruit blijkt dat in het werkgebied van de VALA over grote regio’s wijd verspreid maatregelen worden genomen. Dit is een leerpunt. In de toekomst kunnen we beter de maatregelen concentreren in de gebieden waar de patrijs zich daadwerkelijk bevindt en daar juist extra maatregelen treffen. VALA is hier al mee gestart door focusgebieden te gaan benoemen voor de werving van beheer voor 2021.
Verder werken in focusgebieden
Medewerkers van de VALA waren ook aanwezig op de landelijke ‘Kennisdag voor de Patrijs’ in november. ”Deze dag bevestigde onze trots op de goede samenwerking met provincie Gelderland en Stichting Landschapsbeheer Gelderland en de inzet van alle vrijwilligers in de Achterhoek. Hier hebben we weer nieuwe inspiratie opgedaan voor verdergaande kwaliteitsverbetering van het beheer”, zegt Yvette Ruesen. In 2019 hebben we Stichting Landschapsbeheer Gelderland opdracht gegeven een optimalisatieplan voor de patrijs op te stellen. Door de locaties van het afgesloten beheer én de telgegevens van twee jaar te vergelijken zijn focusgebieden in kaart gebracht. VALA gaat zich met de grondgebruikers in deze gebieden inzetten om hier meer hectares onder passend beheer te krijgen.