Prototype ontwikkelen voor een wormen-poppen-kever scheider

Varkenshouderijen hebben kraamstallen met zeugen en voor de kuikens zijn er broederijen. Maar waar komen de nieuwe meelwormen vandaan op de meelwormenboerderij? Deze komen van de kevers (meeltorren). Om deze kevers te krijgen, is een zeer arbeidsintensief proces. De wormen-poppen-kever scheider gaat dat probleem oplossen om zo duurzaam insecteneiwit dichterbij te brengen.

 

Wie en waar?

Bij Winsect in Aalten hebben we een voormalige varkenshouderij omgebouwd tot geautomatiseerde meelwormenkwekerij.

Waarom?

Meelwormen hebben geen stikstofuitstoot en kunnen organische reststromen omzetten in duurzame dierlijke eiwitten. Het doel is om de lokale productie dermate goedkoop te maken, dat het daarmee een alternatief kan zijn voor niet-lokale import eitwitten. Automatisering is daarbij de oplossing omdat arbeidskosten de lokale productie van deze eiwitten te duur maken.

Meelwormen zijn kannibalistisch. Dit uit zich met name in het ‘reproductie’ proces. Op de meelwormenboerderij wordt een deel van de meelwormen apart gezet, om uit te groeien tot kevers. Een groot deel van de insecten overleefd deze stap niet. Dat komt doordat de wormen en kevers soms overgaan tot kannibalisme. De dieren zijn met name kwetsbaar als ze gaan ‘verpoppen’. Daarom worden de wormen, poppen en kevers handmatig van elkaar gescheiden. Dit is een zeer arbeidsintensief proces.

Als meelwormen uitgegroeid zijn, veranderen ze in een witte pop. Na een 1-2 weken klimt er een kever uit de pop. Deze kevers leggen de eitjes die weer uitgroeien tot de meelwormen. Dit is de meelwormencyclus. Om de kwetsbare poppen te beschermen, moeten deze gescheiden worden van de wormen en de kevers.

Wat?

Alle meelwormenkwekers in de wereld kampen met dit probleem. Een machine is daarvoor nog niet beschikbaar. Een mechanische oplossing is niet eenvoudig. Vanwege de gelijke omvang van de verschillende stadia is scheiden met een zeef niet mogelijk. Gelukkig zijn er wel andere mechanische oplossingen te bedenken, waarmee deze handelingen machinaal gedaan zouden kunnen worden. Deze worden in dit project tot prototype wormen-poppen-keverzeef ontwikkeld en getest.