VALA nam deel in het project SINCERE (Social Innovation for Nutrient re-Cycling and Resource Efficiency) over gewasresten. Het project startte in 2018 en liep tot en met 2022. Het project vormde een onderdeel van het onderzoeksprogramma van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek “Gesloten Kringlopen – transitie naar een circulaire economie” dat moest leiden tot het sluiten van kringlopen op verschillende schaalniveau’s.
Verbeteren van de bodemkwaliteit met gewasresten op bouwlanden
VALA nam deel aan het project, omdat onze leden met agrarisch waterbeheer te maken hebben en met het verwerken van maaisel van slootkanten en maaipaden als bron voor organische stof op bouwlanden, voornamelijk maïsland. Destijds waren er veel vragen over regel- en wetgeving, wijze van verwerken van maaisel en de werkelijke bijdrage aan bodemvruchtbaarheid.
Deels bestond het NWO-onderzoek uit informatie ophalen bij boeren om te weten te komen wat hun beweegredenen zijn om wel of niet aan de slag te gaan met gewasresten op bouwlanden en deels uit veld- en laboratoriumonderzoek aan bodem en gewasresten (maaisel). Verder werd er gewerkt aan een model waarmee de effecten gesimuleerd kunnen worden van: beleidswijzingen, verandering in de staat van evidence en toename van klimaatverandering op het implementatie gedrag van een boer rond organisch restmateriaal.
Het onderzoek is inmiddels grotendeels afgerond. Hieronder bieden een aantal links en artikelen de mogelijkheid om zich verder te verdiepen in wat dit onderzoek heeft opgeleverd.
Moet hergebruik van groenafval op akkerland gestimuleerd worden?
Is het nu wel of niet een goed idee om groenafval van bermen, natuurgebieden en sloten op te brengen op landbouwpercelen? Het lijkt een simpele vraag, maar het beantwoorden ervan is niet eenvoudig. Dit artikel: geeft een kritische evaluatie van het gebruik van deze reststromen in het perspectief van kringlooplandbouw. Verder hierbij een link naar een video met een presentatie van experimenteel werk van PhD-er Dirk-Jan Kok.
