De VALA is afgelopen zomer een poelenproject gestart om de leefomgeving van de boomkikker, knoflookpad en kamsalamander te verbeteren. Naast het treffen van inrichtings- en beheersmaatregelen heeft de VALA ook een cursus georganiseerd rondom de boomkikker in de Achterhoek.
Jan Stronks, ecoloog en werkzaam bij Staring Advies, is nauw betrokken dit poelenproject. Hij vertelt onder meer in Regio8, waarom dit project zo belangrijk is. “In de jaren 80 van de vorige eeuw was de boomkikker bijna verdwenen uit Nederland. Toen zijn allerlei maatregelen gestart in de Achterhoek om het leefgebied voor de boomkikker weer aantrekkelijk te maken. Dit gebeurde via herinrichtingsmaatregelen en aanleg van nieuwe natuur op verschillende plekken. Helaas loopt de laatste jaren de populatie in sommige regio’s weer terug’’, stelt Stronks. ”Dit komt vaak door geen of niet optimaal beheer van de leefgebieden’’, merkt hij op. In de onderstaande video wordt gezegd dat de boomkikker ondanks eerdere maatregelen wederom met uitsterven bedreigd wordt. Dat is volgens Stronks niet het geval. Hij luidde de noodklok bij de provincie, omdat in bepaalde regio’s de populatie van verschillende amfibieën sterk in aantal afnam. Met het poelenproject probeert hij samen met de VALA de kwaliteit van de leefgebieden van kikkers en salamanders te verbeteren.
Meer aandacht voor leefomgeving
Deze zomer en komende voorjaar wil VALA samen met Staring Advies de bestaande, verlaten en potentiële leefgebieden van de boomkikker en knoflookpad inventariseren en in beeld brengen en passende beheer- en inrichtingsvoorstellen formuleren. Op basis hiervan zal de VALA samen met de grondeigenaren de komende jaren de voorgestelde maatregelen uitvoeren. Naast deze actie heeft VALA een drietal informatiebrochures ontwikkeld. Hierin maken landeigenaren kennis met de drie soorten en de ideale leefomgeving van de desbetreffende soort.
Ook heeft VALA in september een cursus georganiseerd rondom het beheer en onderhoud van leefgebieden van de boomkikker. Aan deze cursus die werd gegeven door Jan Stronks namen 15 belangstellenden deel. Alle deelnemers hebben zelf een poel op hun perceel liggen. In de cursus draaiden het om een aantal vragen: Wat heeft de boomkikker nodig? En hoe ziet de optimale inrichting en het optimale beheer van het leefgebied eruit? Naast deze theorie bezochten de deelnemers en goed beheerde locatie en een minder goed beheerde locatie. De deelnemers waren meer dan enthousiast en gingen met heel veel nieuwe inzichten naar huis.
Meer informatie
Alle informatie over dit project kun je vinden onder het poelenproject