Nederland is een groen land. Naast natuurgebieden en talrijke weilanden zijn er veel groene zones zoals wegbermen, dijken en oevers. Deze zones worden regelmatig gemaaid, waarbij biomassa vrijkomt. Dit maaisel vormt een waardevolle grondstof voor diverse producten.
In de jaren ’80 van de vorige eeuw was veel maaisel vervuild door de industriele ontwikkeling. Er werd wet- en regelgeving opgesteld, waardoor er rondom biomassa een ‘afvalstoffen’ economie is ontstaan. Mede dankzij schonere auto’s en industrieen is anno 2017 meer dan 90% van het maaisel schoon en van goede kwaliteit. Waarom wordt maaisel dan niet bestempeld als grondstof? Dit past bij het bereiken van een circulaire economie, wat hoog op de agenda staat.
Ruim 40 partijen, waaronder VALA en de andere twee Gelderse collectieven werken samen aan een Green Deal Circulair Terreinbeheer. Samen werken wij aan concrete stappen in de ketens: van verzamelen van maaisel tot het op de markt zetten van een duurzaam product!
U kunt een speciaal magazine downloaden: Waarde van Maaisel – Circulair terreinbeheer in de praktijk. Hierin staan allerlei pilots op dit vlak beschreven. VALA is goed vertegenwoordigd in dit magazine! Onze bureaumedewerker en ambtelijk secretaris Rob Geerts geeft op blz 16 een interview hoe VALA maaisel van maaipaden langs watergangen benut, op blz 26 licht ons bestuurslid Arie Schoemaker van WCL Winterswijk bodemverbetering door wormencompost toe en op blz 34 vertelt veldcoördinator Jos te Molder van ANV Groen Goed over ecologisch bermbeheer.