Op 1 juni namen ruim 30 deelnemers, zowel particulieren als agrariërs, deel aan de eerst georganiseerde cursus door de VALA. Met meer aanmeldingen dan het aantal beschikbare plaatsen was de cursus over het ontwikkelen van kruiden- en faunarijk grasland een groot succes.
Rob Geerts, onderzoeker bij Wageningen University & Research en ecoloog Jan Stronks deelden hun kennis met alle aanwezigen. Zij zijn beide medewerker bij de VALA. Rob startte deze middag in Winterswijk met uitleg aan de deelnemers over hoe zij de verschillende ontwikkelingsstadia van hun eigen graslandpercelen kunnen herkennen. Daarna volgde een toelichting op het effect van maaien, bemesten en beweiden op de ontwikkeling van de gras. Jan benadrukte de invloed van goed graslandbeheer op de fauna en welke mogelijkheden daarvoor zijn.
Gewapend met een Veldgids ‘Ontwikkelen van kruidenrijk grasland’ van Wim Schippers vertrok de hele groep naar het veld. Op twee locaties in het veld gingen zij aan de slag met hun nieuwe kennis. Zij zochten antwoorden op de volgende vragen: In welke ontwikkelingsstadium bevindt dit grasland zich? Wat kan de beheerder doen om het verder te ontwikkelen? Wat zijn de mogelijkheden om het perceel aantrekkelijker te maken voor de fauna?
Na afloop was er voor alle deelnemers een borrel. Het warme weer en de nieuwe opgedane kennis gaf voldoende gespreksstof. Voor VALA was het ook een succesvolle middag. Het is mooi te zien met hoeveel betrokkenheid onze leden bijdragen aan agrarisch natuurbeheer in de Achterhoek!
In het voorjaar van 2019 herhalen we de cursus en bieden we meerdere cursusdata aan zodat alle geïnteresseerden mee kunnen doen.