De inzet van organisch restmateriaal, zoals sloot- en of bermmaaisel, snoei- en takhout, compost, bokashi of vergist materiaal, is een veelbesproken mogelijkheid om agrarische grond op een natuurlijke manier te verbeteren. Toch zijn veel boeren terughoudend met de toepassing hiervan en heerst er veel onduidelijkheid over baten en risico’s. Het project SINCERE heeft daarom een enquête opgezet om een duidelijk beeld te krijgen van de ervaren problemen en opbrengsten. Wij vragen uw medewerking.
Veel van onze leden passen verwerking van organisch restmateriaal, zoals berm- en slootmaaisel toe op hun percelen om de bodemkwaliteit te verbeteren. Deze vorm van kringlooplandbouw draagt bij aan een betere bodem, maar ook aan verbetering van de biodiversiteit van bermen en slootkanten als het maaisel niet meer wordt geklepeld, maar wordt afgevoerd. Uw ervaringen zijn dan ook erg waardevol voor dit onderzoek.
Enquête
Wij werken dan ook graag mee om deze enquête onder de aandacht van onze leden te brengen. Deze enquête kan anoniem worden ingevuld (10-15 min) via https://www.onderzoekdoen.nl/enq/?f=drt36wpawe De resultaten zullen worden gebruikt om advies te geven aan o.a. de Provincie Gelderland. Voor dit advies wordt een model ontwikkeld dat het gebruik van organisch restmateriaal in Nederland simuleert. Het model maakt inzichtelijk waar organisch restmateriaal al succesvol wordt toegepast en waar er een kloof is tussen toepassingswensen en toepassingsmogelijkheden.
SINCERE
In 2017 tekende VALA een consortiumovereenkomst voor deelname aan een project genaamd SINCERE (“Social Innovation for Nutrient re-Cycling and Resource Efficiency”). Dit is een groot project dat wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en wordt uitgevoerd door onderzoekers van WUR en Universiteit Leiden. Andere partners in dit project zijn: Provincie Gelderland, Rijkswaterstaat Oost Nederland, Vitens, Natuurmonumenten, Dutch Waste Management Association en St. Marke Haarlose veld Olden Eibergen en omstreken. Meer informatie over het SINCERE project is te vinden via https://www.wur.nl/nl/project/SINCERE-1.htm