Vergoedingen en betalingen
Dat is afhankelijk of het om jaarlijks of periodiek beheer gaat.
Jaarlijks beheer
VALA betaalt jaarlijks de beheervergoedingen, na afloop van het beheerjaar. VALA betaalt alle individuele deelnemers in principe binnen 4 weken na ontvangst van de totaalbetaling van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO.nl). RVO.nl betaalt meestal begin februari na afloop van een beheerjaar uit. In dat geval betaalt VALA jaarlijks in februari/maart aan u uit.
Periodiek beheer
VALA maakt een uitzondering voor landschapselementen die geen jaarlijks beheer hebben, maar waarvoor slechts periodiek onderhoud nodig is. Dit gaat om:
- Poel > 175 m2 (kleine poelen worden wel jaarlijks uitbetaald)
- Hakhoutbeheer
- Struweelhaag
- Knotbomen
- Hakhoutbosje
- Bosje
Uitbetaling van de beheervergoeding voor deze elementen is nadat u een gereedmelding heeft gedaan. Nadat u aan uw lokale ANV-coördinator gemeld heeft dat het onderhoud is uitgevoerd, zal hij in het veld kijken of het correct is gebeurd. Daarna wordt de vergoeding voor de gehele contractperiode voor dit element in één keer aan u uitbetaald. VALA doet 2 -3 maandelijks een betalingsronde voor uitgevoerd en gemeld periodiek beheer dat in het veld is gecontroleerd.
Dit is een bewuste keuze van VALA geweest. De hoogte van de vergoeding is niet gebaseerd op een instandhoudingsvergoeding, maar op de daadwerkelijke onderhoudskosten.
Het Achterhoekse landschap kent veel achterstallig onderhoud. Daardoor dreigen veel houtsingels en hagen te verworden tot opgaande bomenrijen zonder onderbegroeiing. Dat vinden we jammer, omdat juist die hakhoutelementen voor de meeste biodiversiteit zorgen!
Met deze keuze willen we bevorderen dat alle landschapselementen die via de VALA subsidie ontvangen, daadwerkelijk onderhouden worden. U ontvangt na uitvoering van het onderhoud, dan ook in één keer de beheervergoeding voor de hele looptijd van uw contract.
Beheerpakketten
Bij uw beheercontract is verwezen naar een aantal bijlagen. Naast de algemene voorwaarden die gelden voor uw hele contract, zijn er specifieke voorwaarden per beheerpakket, gekoppeld aan een specifiek perceel/element. Deze heeft u destijds bij uw beheercontract ontvangen, maar kunt u altijd op nalezen op onze website.
Door op de ANLb pagina bij Beheerpakketten en-vergoedingen en/of bij Algemene voorwaarden het startjaar van uw beheer te selecteren, kunt u de versie downloaden die voor u van toepassing is. Aan deze voorwaarden dient u zich te houden.
In dat geval kunt u het best contact opnemen met uw gebiedscoördinator. Hij of zij kan met u kijken wat er aan de hand is en hoe dit het best aangepakt kan worden. In overleg is veel op te lossen!
Wanneer kan ik meedoen?
De provincie bepaalt met de begrenzing van de leefgebieden in het Natuurbeheerplan of deelname aan ANLb überhaupt mogelijk is. Daarbij hebben zij gekeken naar de verspreiding van specifieke doelsoorten. In de ‘witte gebieden’ waar dus geen begrenzing voor ANLb ligt, komen volgens de informatie van de provincie te weinig doelsoorten voor het ANLb voor. De provincie wil hiermee sturen dat collectieven het beperkte budget van het ANLb inzetten in die gebieden waar de soorten waar het ANLb zich op richt, het meest voorkomen.
Door te kijken naar verspreidingsgegevens van diverse doelsoorten uit het ANLb ontstaat een soort ‘vlek’ op de kaart, die vervolgens weer afgebakend moet worden op perceelsniveau. Daardoor ontstaat als vanzelf een enigszins arbitraire grens: waarom het ene perceel nog wel, en het perceel ernaast niet meer?
In de basis neemt VALA de actuele begrenzing als uitgangspunt. Soms gaan we wel het gesprek aan met de provincie om de begrenzing aan te laten passen bij de herziening van het Natuurbeheerplan voor het jaar erop. Dit doen we alleen wanneer er betrouwbare gegevens (bv. van tellingen door vrijwilligers) beschikbaar zijn dat de doelsoorten van het ANLb wel aanwezig zijn én wanneer het gaat om percelen die al grenzen aan een bestaand leefgebied. Dus geen perceel in het midden van een wit gebied.
Nee, dat is niet nodig. Ook particulieren en landgoederen kunnen meedoen aan ANLb. Wel moet het om agrarische grond gaan. Dat wil zeggen: grond dat geen erf of tuin is, en niet al een natuurbestemming heeft (bestemmingsplan gemeente).
Of u in aanmerking komt voor een vergoeding via het ANLb, is vooral afhankelijk of
1) uw percelen begrensd zijn in het provinciale natuurbeheerplan,
2) het door u gewenste beheer past binnen de beheerstrategie van VALA en
3) of er (nog) voldoende budget beschikbaar is.
U kunt zelf een ANLb check uitvoeren en via een stappenplan bepalen of u mee kunt en wilt doen aan ANLb.
Gecombineerde opgave en/of gewascodes
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland stelt jaarlijks een tabel op waarin de mogelijkheden per afgesloten ANLb beheerpakket zijn weergegeven. U kunt de meest actuele tabel hier vinden.
Het is belangrijk dat u uw perceelsregistratie in ‘Mijn Dossier’ van RVO.nl controleert en eventueel aanpast.
Daarbij zijn drie zaken van belang:
- Ligt er een bedrijfsperceel of landschapsperceel onder uw ANLb-beheer?
- Heeft u de juiste gewascode ingevoerd voor uw bedrijfsperceel?
- Heeft u een machtiging afgegeven voor het raadplegen van percelen?
Lees meer: https://de-vala.nl/uw-perceelsregistratie-op-orde/