Beheer winterperiode 2023-2024
Houtsingels, houtwallen, elzensingels, struweelhagen en bosjes; al deze landschapselementen zijn gebaat bij hakhoutbeheer. De periode tussen eind oktober (wanneer het blad van de bomen is) en eind februari (voordat het broedseizoen van vogels echt los barst) is het meest geschikt om hakhout af te zetten. Door deze specifieke vorm van beheer is er ruimte voor diverse kruiden op de bodem en een dichte laag met struiken, soms aangevuld met enkele volwassen bomen. Deze variatie zorgt voor biodiversiteit. Meer informatie leest u in het infoblad Hakhout.
27 september 2023
Om goed van start te kunnen, krijgen alle deelnemers, waar volgens onze systemen komende winter onderhoud uitgevoerd moet worden, komende week hier persoonlijk bericht over. Op deze manier heeft u tijd om bij uw gemeente na te gaan of een vergunning of melding nodig is om aan de slag te gaan.
Kunt u hulp gebruiken bij het onderhoud van uw landschapselement(en) of loopt u tegen problemen aan. Schroom niet om contact op te nemen met uw gebiedscoördinator. Zij kunnen u adviseren over het juiste onderhoud. Voor het daadwerkelijke uitvoeren, kunt u eventueel de lokale agrarische natuurvereniging inschakelen. Zij beschikken over een werkploeg die het onderhoud voor u kan uitvoeren. De coördinatoren kunnen u precies vertellen wat er mogelijk is.
Heeft u afgelopen winterperiode beheer uitgevoerd en dit nog niet gemeld, doe dat alsnog via het meldingsfomulier of bij uw coördinator.
Er is nog plek op de cursus Hakhoutbeheer in Hengelo (gld) op 25 oktober 2023 | 13:00 – 16:30 uur.